Kminek
Kminek to roślina dwuletnia, używana głównie w kuchni jako przyprawa. Owoc kminku ma silne właściwości lecznicze. Roślina jest znana w całej Europie, i Azji. W Polsce jest uprawiana. Można spotkać kminek w formie pospolitej, uprawnej lub zdziczałej. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie lipca.
Z wyglądu osiąga od 30 do 70 cm wysokości. Kwiatki są białe( choć czasami zdarzają się różowe ) zebrane w baldachimy.
Właściwości lecznicze:
Główną właściwością kminka jest pobudzanie trawienia. Wzmacnia procesy przemiany materii. Pomaga w walce z bólami brzucha, nadmierną wrażliwością na środki pobudzające pracę serca i naczyń krwionośnych, niestrawnością i zaburzeniami trawienia, niedomogami wątroby, wzdęciami brzucha, zaflegmowanymi drogami oddechowymi, wzdęciami brzucha, zaparciami z powodu atonii jelit i zaburzeniami jelit. Działa on moczopędnie, żółciopędnie, pasożytobójczo, mlekopędnie. Pobudza czynności serca, poprawia apetyt, reguluje krwawienia miesięczne, ułatwia przyswajanie składników pokarmu. Kminek poprawia osłabiony słuch. Wystarczy wprowadzić kilka kropel wywaru z kminku do ucha. Wodny wyciąg jest zalecany dla kobiet karmiących piersią, ponieważ poprawia trawienie u dzieci. Jeżeli w formie przyprawy dodamy do ciężko strawnej potrawy owoc kminku, zapobiegniemy skurczom, wiatrom i innym skutkom zjedzenia takich potraw.
- fot. wikipedia.org
- fot. sxc.hu / lazysheep1
Podobne artykuły z kategorii "Medycyna naturalna":
Tajemnice
Popularne artykuły
Ostatnie komentarze
- Czym jest ascendent? Brak ascendentu w rybach....
- Co się dzieje, kiedy umieramy? Czyli to oznacza, że możemy pozostać na ziemi i nawet nie być świadomi, że umarliśmy...?...
- Wybaczanie, czyli jak odzyskać spokój emocjonalny Witam i dziękuję za ciekawy temat. Wielu z nas musi nauczyć się wybaczania, nikt nie jest bezbł...