» Przejdź do Menu «

Czosnek

CzosnekCzosnek pospolity (Allium sativum) cieszy się ogromną popularnością w kuchni. Praktycznie co tydzień jest używany przy obiedzie. Już ponad 4tys lat przed naszą erą, spożywano go w Babilonii. W środkowej i wschodniej Europie, uważany był za jedną z podstawowych broni przed wampirami. W Egipcie miał chronić budowniczych piramid przed infekcjami. W latach 20. XX wieku, szwajcarscy naukowcy odizolowali z czosnku „allinę” – po jej przeżuci lub zgnieceniu, przekształca się w „allicynę” – antybiotyk, który odpowiada również za charakterystyczny, ostry zapach czosnku. Bylica o prostej łodydze osiąga wysokość do 60-90cm. Posiada spłaszczone liście, natomiast cebula przybiera kolor biało-fioletowo-różowy.

Właściwości lecznicze:

Czosnek jest powszechnie używany, jako skuteczny i naturalny antybiotyk. Z uwagi na swój mocny zapach, jak i silne działanie, nie zaleca się spożywać go w nadmiernych ilościach. Podobno nieprzyjemny zapach usuwa zielona natka pietruszki. Występująca w czosnku „allistatyna” pomaga w zwalczaniu opornych na antybiotyki gronkowców. Dobrze działa w okresach jesienno-zimowych, kiedy jesteśmy narażeni na częste infekcje. W Wielkiej Brytanii na podstawie publikacji stwierdzono, że czosnek obniża cholesterol, ciśnienie krwi oraz zmniejsza występowanie wewnętrznych zakrzepów. Niektóre badania wykazywały właściwości zapobiegające powstawaniu nowotworu żołądka. Wzmacnia on również system immunologiczny. Czosnek nie jest wskazany przy gorączce towarzyszącej z zapaleniu płuc.

Źródła:
- fot. sxc.hu / lockstockb, sveres
Ocena: 4 6 (głosów: 17)
Autor: | Dodano: 15 Września 2012, godz. 10:01 | Odsłon (7443)

Podobne artykuły z kategorii "Medycyna naturalna":

Najnowsze komentarze (4):
  • ~bioneti (30 Kwietnia 2014, godz. 23:23)

    Czosnek działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Jednak nie jest to jednoznaczne ze wzmocnieniem odporności. Samo występowanie właściwości bakteriobójczych tudzież bakteriostatycznych/antyseptycznych nie jest jednoznaczne ze wzmocnieniem odporności. Niemniej jednak doustne przyjmowanie czosnku w nieodpowiedni sposób może powodować zapalenie żołądka (gastritis chronica ex.) oraz dróg żołciowych.
    Czosnek świetnie się sprawdza w kosmetykach naturalnych do włosów. Zawarte ekstrakty czosnkowe stymulują komórki macierzy włosa do wzrostu oraz działają antyseptycznie.

    Kosmetyki naturalne do włosów - Bioneti
    www.bioneti.pl
  • ~taniusia (27 Marca 2014, godz. 11:18)

    jem go bardzo duzo , kiedy tylko moge naturalnie, bo do pracy jezdze pelnym ludzi autobusem;)
    slyszalam , ze zawiera w sobie okolo 40 antybiotyköw i nawet mocno przetworzony zachowuje swoje wartosci.
  • ~Ania (26 Grudnia 2013, godz. 20:31)

    Czosnek zachowuje swoje właściwości w każdej postaci .Można uprażyć ,jak cebulkę lecz nie rumienić , bo gorzknieje . W taki sposób przyrządzony nie czuć go po spożyciu .Właściwości czosnku są od lat znane , jednak nie należy dziennie przekraczać 2 ząbków , bo spali się jelita .
  • ~Jola (23 Września 2012, godz. 10:26)

    Czosnek zawsze używałam, jako sprawdzony i skuteczny antybiotyk na infekcje. Zazwyczaj brałam go na mleku, gdyż w ten sposób nie było czuć jego ostrego smaku. Faktycznie nieźle wzmacnia odporność
Dodaj komentarz »


Ostatnie komentarze

O nas | Mapa strony | RSS | Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności | Informacja o cookies
Copyright © 2020 - DobrySennik.pl